Lõvi

Lõvi , ( Panthera leo ), suur, võimsalt ehitatud kass (perekond Felidae), kes on suuruselt teine ​​vaid tiigri järel. Metsloomade vanasõna kuningas lõvi on juba varasematest aegadest olnud üks tuntumaid metsloomi. Lõvid on kõige aktiivsemad öösel ja elavad erinevates elupaikades, kuid eelistavad seda rohumaa , savann , tihe võsa ja avatud metsamaa. Ajalooliselt varieerusid need suures osas Euroopast, Aasia ja Aafrika , kuid nüüd leidub neid peamiselt Aafrika osades Saharast lõunas. Umbes 650 Aasia lõvi isoleeritud populatsioon moodustavad veidi väiksem rass, mis elab range kaitse all aastal India Giri rahvuspark ja looduskaitseala.

tavaõigus tuleneb ___________ otsustest.
Isane lõvi (Panthera leo).

Isane lõvi ( Panthera leo ). R.I.M. Campbell / Bruce Coleman Ltd.



Kõige populaarsemad küsimused

Kui kaua lõvid elavad?

Looduses elavad lõvid tavaliselt mitte rohkem kui 8–10 aastat inimeste või teiste lõvide rünnakute või kavandatud saagiks löömise või peksmise tagajärjel. Vangistuses võivad nad elada üle 25 aasta.



Kus elavad lõvid?

Lõvid elavad erinevates elupaikades, kuid eelistavad rohumaad, savannit, tihedat võsa ja lagedat metsa. Ajalooliselt elasid nad kogu Euroopas, Aasias ja Aafrikas, kuid nüüd on neid peamiselt Aafrika osades Saharast lõunas.

Mis on lõvide uhkus?

Uhkus on koos elavate lõvide rühm. Uhkuse liikmed veedavad päevi mitmes hajusas rühmas, mis kohtuvad jahti pidama või sööki jagama. Igal uhkusel on oma territoorium, mida ta kaitseb, ulatudes 20 ruutkilomeetrist (8 ruut miili), kui toitu on palju, kuni 400 ruutkilomeetrini (umbes 150 ruut miili), kui toitu on vähe.



Mis on lõvikarva eesmärk?

Manes muudab isalõvid suuremaks kui nad tegelikult on, mis võib toimida konkurentide hirmutamiseks ja potentsiaalsete kaaslaste muljetamiseks. Maned varieeruvad lõviti ja võivad puududa täielikult.

Mida lõvid söövad?

Lõvid jahivad ja söövad tavaliselt keskmise suurusega kuni suuri sõralisi, näiteks gnune, sebrasid ja antiloope. Nad röövivad aeg-ajalt ka suuremaid loomi, eriti haigeid või vigastatud loomi, ja söövad leitud liha, näiteks raipet.

Üldised omadused

Lõvi on hästi lihaseline, pika keha, suure pea ja lühikeste jalgadega kass. Suurus ja välimus on soost erinev. Isase silmapaistev omadus on tema lakk, mis varieerub erinevate indiviidide ja populatsioonide lõikes. See võib olla täiesti puudulik; see võib nägu narmastada; või see võib olla täis ja räbal, kattes pea, kaela ja õlad ning jätkudes kõri ja rindkere külge, et liituda mööda kõhtu. Mõnes lõvis on karv ja äärealad väga tumedad, peaaegu mustad, andes kassile majesteetliku ilme. Mehed muudavad isased suuremaks ja võivad hirmutada konkurente või avaldada muljet tulevastele kaaslastele. Täiskasvanud isase pikkus on umbes 1,8–2,1 meetrit (välja arvatud 1–7 meetrit); ta on õlal umbes 1,2 meetri kõrgune ja kaalub 170–230 kg (370–500 naela). Emane ehk lõvi on väiksem, keha pikkus on 1,5 meetrit, õlakõrgus 0,9–1,1 meetrit ja kaal 120–180 kg. Lõvi karv on lühike ja värvus varieerub harilikust kollasest, oranžikas-pruunist või hõbehallist kuni tumepruunini, saba otsas on kimp, mis on tavaliselt ülejäänud karvast tumedam.



Isaslõvi (Panthera leo) Keenias Masai Mara rahvusreservaadis.

Isane lõvi ( Panthera leo ) Masai Mara riiklikus reservis Keenias. Fotodisk / Thinkstock

lõvi

lõvi Lioness ( Panthera leo ). Digitaalne visioon / Getty Images

Uhkus

Lõvid on kasside seas ainulaadsed selle poolest, et nad elavad grupis ehk uhkuses. Uhkuse liikmed veedavad päeva tavaliselt mitmes hajusas rühmas, mis võivad ühineda jahti pidama või sööki jagama. Uhkus koosneb mitmest lõvipõlvkonnast, kellest mõned on sugulased, väiksemast hulgast pesitsevatest isastest ja nende poegadest. Rühma võib kuuluda nii vähe kui kuni 37 liiget, kuid umbes 15 on keskmine suurus. Igal uhkusel on täpselt määratletud territooriumil koosneb südamikupiirkonnast, mis on rangelt kaitstud sissetungivate lõvide eest, ja äärealadest, kus teatud kattumine on lubatud. Kui saaki on palju, võib territooriumi pindala olla kuni 20 ruutkilomeetrit (8 ruut miili), kuid kui ulukeid on vähe, võib see ulatuda kuni 400 ruutkilomeetrini. Mõni uhkus kasutab teadaolevalt sama territooriumi juba aastakümneid, läbides ala emaste vahel. Lõvid kuulutavad oma territooriumi möirgamise ja lõhnade märkimisega. Nende iseloomulik möirgamine toimub tavaliselt õhtul enne öist jahti ja uuesti enne koidikul ärkamist. Isased kuulutavad oma kohalolekut ka urineerides põõsastele, puudele või lihtsalt maapinnale, jättes terava lõhna maha. Defekatsioon ja vastu põõsaid hõõrudes jäävad erinevad lõhnamärgised.



Lõvide (Panthera leo) uhkus.

Lõvide uhkus ( Panthera leo ). Guido Amrein / Dreamstime.com

Selle kohta, miks lõvid rühmi moodustavad, on mitmeid konkureerivaid evolutsioonilisi seletusi. Nende peamine saak keha suur ja suur tihedus muudavad emasloomade rühmaelu tõenäoliselt energiakulu osas tõhusamaks. Näiteks emasloomade rühmad peavad jahti tõhusamalt ja suudavad paremini kaitsta poegi lapsepõlves isaste ja nende jahipiirkonda teiste emaste eest. Nende tegurite suhtelise tähtsuse üle vaieldakse ja pole selge, kes vastutas rühmaelu loomise eest ja millised on teisejärgulised eelised.



Jahindus

Lõvid röövivad paljusid erinevaid loomi, ulatudes närilistest ja paavianitest kuni Cape (või Aafrika) pühvlite ja jõehobudeni, kuid nad jahivad valdavalt keskmise ja suure suurusega sõralisi nagu gnuud, sebrad antiloopid . Saagieelistused erinevad nii geograafiliselt kui ka naaberriikide uhkuste vahel. Lõvid võtavad teadaolevalt elevandid ja kaelkirjakud, kuid ainult siis, kui inimene on noor või eriti haige. Nad söövad hõlpsasti mis tahes liha, mida nad leiavad, sealhulgas raipeid ja värskeid tapmisi, mida nad hüäänidest, geparditest või metsikutest koertest koristavad või vägivaldselt varastavad. Avatud savannis elavad lionessid tegelevad suurema osa jahipidamisega, samas kui isased söödavad toitu tavaliselt emase tapmise järgi. Kuid ka isalõvid on vilunud jahimehed ja mõnes piirkonnas jahivad nad sageli. Uhked isased võsastunud või metsas elupaigas veedavad emastega vähem aega ja jahivad suurema osa oma söögikordadest. Nomadist isased peavad oma toidu alati ise tagama.

Lõvid jälitavad tüügasõda.

Lõvid jälitavad tüügasõda. Digitaalne visioon / Getty Images



mida näitab kogu sündimus, mis on väiksem kui 2,1?

Kuigi jahilõvide rühm on looduse potentsiaalselt kõige suurem hirmuäratav röövjõud maismaal, ebaõnnestub suur osa nende jahipidamisest. Kassid ei pööra tähelepanu tuule suunale (mis võib viia nende lõhna saagiks) ja nad väsivad pärast lühikeste vahemaade läbimist. Tavaliselt varitsevad nad saaki lähedalasuvast kattest ja puhkevad seejärel lühikese kiire kiirusega alla. Pärast saagile hüppamist hüppab lõvi kaela ja hammustab kuni loom on kägistatud. Teised uhkuse liikmed tunglevad tapmisest toitumiseks kiiresti ringi, tavaliselt võitlevad juurdepääsu eest. Jaht toimub mõnikord rühmiti, uhkuse liikmed ümbritsevad karja või lähenevad sellele vastassuundadest, sulgedes seejärel tekkinud paanikas tapmiseks. Kassid tavaliselt kuristavad ennast ja puhkavad seejärel mitu päeva selle läheduses. Täiskasvanud mees võib enne jahi jätkamist tarbida ühe söögikorra ajal rohkem kui 34 kg (75 naela) liha ja puhata nädala. Kui saaki on palju, veedavad mõlemad sugupooled tavaliselt 21–22 tundi päevas puhates, magades või istudes ja jahtides ainult 2–3 tundi päevas.