Bush beebi

Bush beebi , (perekond Galagidae), samuti õigekirja bushbaby , nimetatud ka galago , mis tahes rohkem kui 20 liigid väikestest atraktiivsetest arboreaalsetest primaatidest, mis on pärit Sahara-tagusest osast Aafrika . Nad on hallid, pruunid või punakas kuni kollakaspruunid, suurte silmade ja kõrvadega, pikkade tagajalgadega, pehme, villase karusnaha ja pikkade sabadega. Bush-imikuid iseloomustab ka jalgade pikk ülemine osa (tarsus) ja võime kõrvad kokku panna. Nad on öösel ja toituvad puuviljadest, putukatest ja isegi väikestest lindudest, kuid enamiku liikide toitumise põhikomponent on kumm ( puu eksudaat). Selle saavad nad puidesse aukude raiumisega ja kraapides koor , kasutades nende hambaharju (ettepoole kallutatud alumine lõikehamba- ja koerahambad). Galagos klammerdub puude vahele ja hüppab nende vahele; väiksemad vormid, näiteks väiksema põõsaga laps ( Galago senegalensis ), on äärmiselt aktiivsed ja väledad. Maale laskudes istuvad nad püsti ja liiguvad ringi, hüpates tagajalgadega nagu jeroad. Rasedus on umbes kolm kuni neli kuud; noored on tavaliselt number üks või kaks.

põõsas beebid

põõsas imikud Võsa imikud ehk galagod ( Galago senegalensis ). George Holton / fototeadlased



Enne 1980. aastat tunnustati vaid kuut liiki, kuid pärast seda tehtud uuringud, eriti nende häälitsuste kohta, on tuvastanud võib-olla koguni 20 liiki. Väiksema võsaga laps ja tema sugulased, kes kaaluvad 150–200 grammi (5–7 untsi), elavad okaspuupõõsastes ja puude savannides Senegalist läänes Somaaliasse idast ja lõunasse kuni Lõuna-Aafrika Vabariiki Kwazulu-Natali, ehkki üks liik, hämar põõsaslaps ( G. matschiei ) on piiratud Kongo idaosa (Kinshasa) vihmametsadega. Nad toituvad kummidest, putukatest, kaunadest, lilledest ja lehtedest. Suurem Alleni põõsaslaps ( Sciurocheirus alleni ) ja tema sugulased elavad vihmametsad Lääne-Kesk-Aafrikast, kus nad toituvad langenud viljadest ja nendes leiduvatest putukatest; need võivad olla üldiselt erinevad.



vähem. või Mohol, põõsaslaps (Galago moholi).

vähem. või Mohol, põõsas laps ( Galago moholi ). Väiksem või Moholi põõsas ( Galago moholi ) on pärit Lõuna-Aafrikast. EcoPic - iStock / Getty Images

mitu varjutust on aastas

Pikkade põõsaste beebid on oma pikkade ja peenikeste koonudega nüüd paigutatud kahte eraldi perekonda, Galagoides ja Paragalago . Sansibari põõsas ( P. zanzibaricus ) ja Granti põõsas ( P. granti ) ja nende sugulased elavad Ida-Aafrika rannikumetsades aastast Keenia kuni Mosambiik Malawil ja Malawil Sansibar ja Pemba. Pisikese printsi Demidoffi põõsas ( G. demidoff ), mis kaalub vaid 70 grammi (2,5 untsi), on laialt levinud ja levinud Aafrika vihmametsades Sierra Leonest kuni Uganda . Veelgi väiksem on Rondo põõsas laps ( P. rondoensis ), mida kirjeldati esmakordselt 1997. aastal ja mis kaalub vaid 60 grammi ning on piiratud mõne üksiku rannametsaga Tansaania kaguosas.



Nõelaküünised põõsaslapsed klassifitseeritakse teise perekonda, Euoticus . Need kaks liiki elavad Lääne-Kesk-Aafrika vihmametsades. Nad toituvad puueksudaadist, klammerduvad tagurpidi puu koore külge, kaevates oma teravatipulised küünenahad, pussitades koore spetsiaalsete koer- ja premolaarsete hammastega ning kraapides seejärel välja voolava kummi. Viimane perekond, Otolemur , sisaldab suurimat liiki, pruuni suuremat galago ( G. crassicaudatus ), keskmise kaaluga 1,2 kg, kuigi mõned kaaluvad kuni 1,8 kg. Ta elab Kagu-Aafrika rannikumetsades ja metsamaades. Üks või kaks veidi väiksemat lähedast liiki elavad Angolas ja Ida-Aafrika .